ویروس کوتولگی زرد پیاز از ویروس های مهم سیر و پیاز و موسیر و ... است که سبب خسارت شدیدی به این محصولات می شود.
پیاز ممکن است مبتلا به بیماری ها و آفات مختلفی شود که از جمله آنها می توان به بیماری ریشه سرخ پیاز، بیماری پوسیدگی خاکستری پیاز، بیماری پوسیدگی ریشه و طبق پیاز، بیماری سفیدک داخلی پیاز، بیماری سیاهک پیاز، بیماری لهیدگی باکتریایی پیاز، آفت مگس پیاز، آفت تریپس پیاز و ... اشاره نمود. در این مطلب قصد داریم با ویروس کوتولگی زرد آشنا شویم و توضیحات مختصر و مفیدی در ارتباط با آن به شما ارائه دهیم.
ویروس OYDV جزء ویروس های پاتی ویروس است و دامنه میزبانی بسیار کمی دارد. این ویروس در غده های پیاز و سیر و پیازهای خودرو زنده باقی می ماند. انتقال این ویروس از گیاهی به گیاه دیگر از طریق شته سبز هلو Myzus persicae و دیگر شته ها به شکل ناپایا صورت می گیرد. این ویروس از راه بذر منتقل نمی شود، اما کیفیت بذور گیاهان آلوده اصلاً قابل قبول نمی باشد و در سطح بسیار پایینی است.
علائم اولیه ویروس کوتولگی زرد پیاز روی بوته های جوان روی برگ ها به شکل نوار زرد نامنظم نمایان می شود و کم کم موزاییکی می شود. با پیشرفت بیماری به تدریج برگ ها چروک و یا نرم می شوند و به طرف پایین پیچ می خورند و نقش زمین می شوند.
زمانی که آلودگی شدت بگیرد، برگ ها زرد می شوند و بوته ها رشد نمی کنند. در این حالت شاید غده ها رشد نکنند و اندازه آنها کوچک بماند. در گیاهان تولید بذری، نشانه ها با تغییر شکل ساقه گل، کاهش تولید گل و بذر نمایان می گردد. بذور تولیدی در گیاهان آلوده، کیفیت مناسبی ندارند. آلودگی این ویروس روی سرعت جوانه زنی اثر می گذارد.
ویروس کوتولگی زرد پیاز ممکن است در کف مزرعه به صورت طولانی باقی می مانند. عامل اصلی انتقال بیماری، قسمت های آلوده پیاز و علف های خودرو است. برخی از پیازها، سیرها، موسیرها و سیرهای زینتی به این ویروس مبتلا می شوند.
بیماری ممکن است توسط چند گونه شته سرایت پیدا کند. این شته ها قادرند ویروس را در دهان خود نگه داشته و در زمان مکیدن عصاره گیاه میزبان، آلودگی را به آن منتقل کنند. ویروس ها در ادغام با دیگر ویروس های بیماری زا، خسارت های فراوانی ایجاد می کنند و تعداد محصولات سالم را به شدت کاهش می دهند.
کاشت بذور سالم که سلامت آنها تأیید شده است، اقدام مهمی برای پیشگیری از آلودگی به این ویروس می باشد. گیاهان آلوده باید حذف شوند و در نواحی دور از زمین پیاز، دفن یا سوزانده شوند. نصب نوارها و کارت های زرد، اقدام نتیجه بخشی در راستای مبارزه با ویروس است.
آفت کش ها در مقابله با این ویروس، ناتوان هستند. کنترل شته نمی تواند روی این بیماری، تأثیری داشته باشد. چرا که آنها ویروس ها را برای مدت زمان کوتاهی نگه می دارند و در زمان حرکت روی محصول به دنبال میزبان های موردنظر، ویروس را سریعاً انتقال می دهند.
بازدید منظم از گیاهان برای مقابله با ویروس کوتولگی زرد پیاز بسیار اثرگذار می باشد. سیستم زهکشی باید بهبود پیدا کند و از انباشته شدن آب در یک ناحیه جلوگیری شود. مسئله مهم دیگری که باید مورد توجه قرار بگیرد، استانداردهای بهداشتی در ارتباط با کشاورزان و نیروهای کار و تجهیزات و ابزارهای کشاورزی می باشد. راهکارهای شیمیایی به سبب ماهیت این ویروس نمی توانند آن را از بین ببرند و تنها در کاهش علائم و نشانه ها تأثیرگذار هستند.
شما عزیزان می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید یا به سایت سپند شیمی تیوانhttps://sepandt1.com/ مراجعه نمایید.